ΣΤΟ ΕΠΙΒΛΗΤΙΚΟ ΑΝΑΚΤΟΡΟ ΤΗΣ ΚΝΩΣΟΥ

Το ταξίδι στην Κρήτη προσφέρει στον κάθε επισκέπτη μια μοναδική ευκαιρία να έρθει σε επαφή με την ιστορία όχι μόνο του νησιού και της Ελλάδας, αλλά και του ελλαδικού χώρου γενικότερα μέσα από την επαφή με τον Μινωικό πολιτισμό, τον αρχαιότερο της Ευρώπης και δεύτερο σημαντικότερο που αναπτύχθηκε στον ελληνικό χώρο κατά την προϊστορική περίοδο, μαζί με τον Κυκλαδικό.

Περίπου 15 λεπτά απόσταση από το Ηράκλειο (6 χιλιόμετρα με αυτοκίνητο) χωρίζει το σήμερα από τις απαρχές του χθες. Το εντυπωσιακό και δαιδαλώδες Μινωικό ανάκτορο της Κνωσού, ένα από τα μεγαλύτερα του αρχαίου κόσμου, δεσπόζει στον λόφο της Κεφάλας και κατά την παράδοση ήταν η έδρα του βασιλιά Μίνωα, μυθικού γιού του Δία και της Ευρώπης. Έχοντας συνολική έκταση περίπου 20.000 τ.μ, το ανάκτορο είναι ένα σύνθετο και πολυώροφο συγκρότημα από αίθουσες διαφόρων χρήσεων, διαδρόμους, χώρους δημοσίων συγκεντρώσεων, ιερά, στοές, κλιμακοστάσια καθώς και ένα σύστημα ύδρευσης και αποχέτευσης, που εντυπωσιάζουν με την αρχιτεκτονική τους και τις κατασκευαστικές επινοήσεις.



Το ανάκτορο αρχίζει να κατασκευάζεται γύρω στο 1900 π.Χ, καταστράφηκε περίπου 200 χρόνια αργότερα για να δώσει τη θέση του σε ένα δεύτερο μεγαλοπρεπέστερο ανάκτορο που καταστράφηκε και ερημώθηκε τελικά το 1350 π.Χ. Οι πρώτες ανασκαφές στον χώρο της Κνωσού έγιναν το 1878 από τον Μίνωα Καλοκαιρινό, ενώ ακολούθησαν οι ανασκαφές του Άγγλου αρχαιολόγου Άρθουρ Έβανς σε δύο φάσεις, από το 1900 έως και το 1930, που έφεραν στο φως ολόκληρο το ανάκτορο. Ο Έβανς, μάλιστα, επιμελήθηκε και τις πολύ σημαντικές, αν και αμφιλεγόμενες την εποχή εκείνη, αναστηλώσεις, που έδωσαν στο χώρο της Κνωσού την εικόνα που έχουμε μέχρι σήμερα. 





Περπατώντας στην Κνωσό, ένα σπάνιο συναίσθημα κατακλύζει τον επισκέπτη. Τα προαιώνια αυτά χώματα, κουβαλούν τόση ιστορία όση και μύθους, στοιχεία που εδώ μπλέκονται μοναδικά. Ιστορίες όπως εκείνη του Λαβύρινθου με τον τρομερό Μινώταυρο, αλλά και αυτή του Δαίδαλου και του Ίκαρου, συνδέονται στην Κνωσό με την υψηλή τέχνη και ανάπτυξη της κοινωνίας του Μινωικού πολιτισμού, με τις συλλαβικές γραφές που αποτελούν μάρτυρες της προϊστορίας της Ελληνικής γλώσσας και την μεγάλη έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης που άλλαξε τα πάντα. 

Γραφική αναπαράσταση του ανακτόρου της Κνωσού.

Δώστε χρόνο στον εαυτό σας και απολαύστε με ηρεμία όλους τους χώρους του ανακτόρου, τις αναστηλωμένες τοιχογραφίες μοναδικής ομορφιάς, τις αποθήκες με τα γιγάντια πιθάρια, την επιβλητική αίθουσα του θρόνου όπου θα δείτε τον πέτρινο θρόνο του βασιλιά Μίνωα, αντίγραφο του οποίου είναι η έδρα του Δικαστή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, το δωμάτιο της Βασίλισσας με την εξαίσια τοιχογραφία των δελφινιών και πολλά άλλα. Συντροφιά σας σε πολλά σημεία της βόλτας, θα έχετε πανέμορφα παγώνια που κυκλοφορούν ελεύθερα στον χώρο της Κνωσού, βγαλμένα λες κι αυτά από μινωική τοιχογραφία.





Στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού, όσοι δεν έχετε δικό σας μέσο, μπορείτε να μεταβείτε πολύ εύκολα με λεωφορείο από το Ηράκλειο και η είσοδος κοστίζει 15 ευρώ (μειωμένο 8 ευρώ), ενώ όσοι θέλετε μπορείτε να προμηθευτείτε ενιαίο εισιτήριο για επίσκεψη και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.

Πηγή: 🥇Ταξιδιωτικός Οδηγός Κρήτης⛵🏊⭐ - Ανάκτορο Κνωσού cretanbeaches.com
https://www.cretanbeaches.com/el/%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BA%CF%81%CE%AE%CF%84%CE%B7%CF%82/%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B1%CE%B9%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%AF-%CF%87%CF%8E%CF%81%CE%BF%CE%B9/%CE%B7-%CE%BC%CE%B9%CE%BD%CF%89%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B5%CF%80%CE%BF%CF%87%CE%AE-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BA%CF%81%CE%AE%CF%84%CE%B7/%CE%BC%CE%B9%CE%BD%CF%89%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CE%BA%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%BF-%CE%BA%CE%BD%CF%89%CF%83%CE%BF%CF%8D


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια