ΑΚΑΜΠΑ: Η ΑΛΛΗ ΙΟΡΔΑΝΙΑ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ

Στον νότο της Ιορδανίας, σε ένα στρατηγικό σημείο στην Ερυθρά Θάλασσα που ενώνει τέσσερις χώρες, βρίσκεται η μοναδική παραλιακή πόλη της χώρας, η Άκαμπα, σημαντικός εμπορικός κόμβος για την περιοχή και τουριστικό θέρετρο με κοσμοπολίτικο αέρα.

Η Άκαμπα ήταν ο τελευταίος σταθμός του εξαήμερου ταξιδιού μου στην Ιορδανία, έχοντας κανονίσει να περάσω εκεί ένα πιο "χαλαρό" (από άποψη περιηγήσεων) διήμερο, προτού έπειτα γυρίσω στην πρωτεύουσα, Αμμάν, για το ταξίδι επιστροφής μου στην Ελλάδα.

Με καιρό εξαιρετικό, υγρό και ήδη αρκετά ζεστό, για μήνα Μάιο, η Άκαμπα των περίπου 120.000 κατοίκων, προετοιμαζόταν για ένα καλοκαίρι γεμάτο κόσμο, μιας που η πόλη αποτελεί πόλο έλξης τουριστών από τις γειτονικές χώρες αλλά και την Ευρώπη, χάρη στην "απόβαση" των αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους στο τοπικό αεροδρόμιο. Από το Αμμάν, όπου είχα καταλύσει για τις πρώτες μέρες του ταξιδιού μου, επέλεξα να πάω στην Άκαμπα με λεωφορείο της εταιρείας Jett, μιας που η διαδρομή περνάει μέσα από πολύ εντυπωσιακά τοπία στην έρημο που ήθελα πολύ να δω.



Η πλατεία-συντριβάνι Hyatt ring

Η περιοχή κατοικείται από τα αρχαία χρόνια και είχε "περιπετειώδη" ιστορία. Πέρασε στα χέρια των Ασσυρίων, των Βαβυλωνίων και των Περσών, ενώ αργότερα εντάχθηκε και στο βασίλειο των Ναβαταίων. Κατά τα Ελληνιστικά χρόνια, ως μέρος της αυτοκρατορίας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, η πόλη πήρε το όνομα Βερενίκη και μετά πέρασε στους Ρωμαίους, η οποίοι της άλλαξαν ξανά το όνομα σε Άιλα. Τα χρόνια της ρωμαϊκής κυριαρχίας, η πόλη έγινε σημαντικό λιμάνι, καταγράφοντας ιστορικά τη μεγαλύτερη ακμή της. 

Με τον θάνατο του Μωάμεθ η πόλη έγινε τμήμα των πρώτων Ισλαμικών κατακτήσεων. Τον 12ο αιώνα, η περιοχή κατελήφθη από τους Σταυροφόρους, που έχτισαν και το φρούριο Χελίμ, ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της πόλης που σώζεται ως σήμερα. Σύντομα, ωστόσο, η πόλη κατακτήθηκε από τους Άραβες. Στις αρχές του 16ου αιώνα, η περιοχή πέρασε στην επιρροή των Οθωμανών, οι οποίοι αποχώρησαν από την πόλη κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, μετά από επιχείρηση του περίφημου "Λώρενς της Αραβίας". 

Από τα σημαντικά μνημεία που αξίζει να επισκεφθεί κανείς, είναι τα ερείπια μιας παλαιοχριστιανικής τρίκλιτης βασιλικής που βρίσκονται κοντά στο κέντρο της πόλης. Η εκκλησία έχει χρονολογηθεί στα τέλη του 3ου μ.Χ αιώνα, κάτι που την κατατάσσει στις παλαιότερες σωζόμενες χριστιανικές εκκλησίες του κόσμου και μέσα στις πρώτες που χτίστηκε απευθείας για χρήση ως χριστιανικού ναού.   

Τα ερείπια της πρωτοχριστιανικής βασιλικής


Μέσα στην πόλη μπορείτε να ξεναγηθείτε σε αρκετά και σημαντικά ιστορικά σημεία, όπως τα ερείπια της ισλαμικής Άιλα και το κάστρο της Άκαμπα ή όπως συχνότερα αποκαλείται σήμερα "των Μαμελούκων", που είναι το φούριο Χελίμ που είπαμε παραπάνω, αλλά σώζεται με τη μορφή που του έδωσαν οι Μαμελούκοι τον 16ο αιώνα ανακατασκευάζοντάς το. Κοντά στο κάστρο, θα βρείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης, αλλά και τον ιστό ύψους 137 μέτρων με την τεράστια ιορδανική σημαία που έχει στηθεί προς τιμήν της αραβικής επανάστασης ενάντια στις οθωμανικές δυνάμεις κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Μην παραλείψετε να πάτε και στο τέμενος του Χουσεΐν Μπιν Αλί, ένα εντυπωσιακό ολόλευκο τζαμί με περίτεχνο διάκοσμο μέσα και έξω, εξαίσιο δείγμα ισλαμικής αρχιτεκτονικής που κοσμεί την πόλη. 

Το κάστρο της Άκαμπα


Το τέμενος Χουσεΐν Μπιν Αλί

Η Άκαμπα προσφέρεται για ωραίες βόλτες στο παραλιακό της κομμάτι, όπου θα απολαύσετε αρκετές παραλίες (κάποιες καθαρές κάποιες όχι και τόσο), τη μαρίνα, απ' όπου κατά το ηλιοβασίλεμα θα δείτε την πόλη και το πίσω βουνό να παίρνουν εντυπωσιακά χρώματα και το πολύ όμορφο γραφικό λιμανάκι των ψαράδων. Πιο μέσα στην πόλη, για ωραίο περίπατο θα πάτε στον κήπο του Βασιλιά Αμπντάλα. Στα εστιατόρια, οι περισσότεροι δοκιμάζουν το μανσάφ, ένα δημοφιλές παραδοσιακό αραβικό πιάτο με αρνάκι μέσα σε μια σως γιαουρτιού που σερβίρεται με ρύζι ή πλιγούρι, αλλά και ντόπιο μπακλαβά! Επίσης, για τους πιο "περιπετειώδεις" επισκέπτες, προσφέρονται πολλές δραστηριότητες water sport, ιστιοσανίδας και καταδύσεων, μιας και η Ερυθρά Θάλασσα διαθέτει ζεστά νερά, εντυπωσιακούς κοραλλιογενείς σχηματισμούς και πλούσια υποθαλάσσια ζωή. 



Ο εντυπωσιακός πύργος ελέγχου του λιμανιού της Άκαμπα


Απόψεις της Άκαμπα κατά το ηλιοβασίλεμα


Σε κοντινή απόσταση από την πόλη, η ονομαστή έρημος του Wadi Rum προσφέρεται για ολιγόωρες εκδρομές, ξεναγήσεις σε σκηνές βεδουίνων ή μια κινηματογραφική βόλτα με καμήλες, ενώ, πολύ εύκολα μπορείτε να πάτε στην Πέτρα, έναν από τους διασημότερους αρχαιολογικούς χώρους του κόσμου, που γνωρίσαμε σε προηγούμενο άρθρο. Δημοφιλής εκδρομή από την Άκαμπα είναι και αυτή στην πόλη Εϊλάτ του γειτονικού Ισραήλ, η οποία φαίνεται πεντακάθαρα από την Άκαμπα. Μεταξύ των δύο πόλεων υπάρχει ειδική συνοριακή δίοδος. 

Κλείνοντας, αξίζει να γνωρίζετε ότι φθάνοντας στην Άκαμπα με το λεωφορείο, όπως εγώ, θα περάσετε κάτι σαν ...συνοριακό έλεγχο. Μην τρομάξετε. Αυτό γίνεται επειδή η επαρχία της Άκαμπα έχει κηρυχθεί αποκλειστική οικονομική ζώνη μέσα στη χώρα και ισχύει διαφορετικό καθεστώς φορολόγησης, εισόδου από γειτονικές χώρες κτλ. Κατά την έξοδο ή είσοδο στη ζώνη της Άκαμπα, οι αρχές ελέγχουν πάντα τις visa, τα ταξιδιωτικά έγγραφα, ενώ ελέγχονται και οι αποσκευές. Κάτι παρόμοιο φυσικά γίνεται σε όσους φτάνουν εκεί και με τους άλλους διαθέσιμους τρόπους ταξιδιού.


Περισσότερα για την Ιορδανία στο "Στιγμές και Τόποι":

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια