ΤΑΞΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ


Ζούμε μέρες δύσκολες και καταστάσεις πρωτόγνωρες, τουλάχιστον για τη σύγχρονη ιστορία. Ο κόσμος, που τόσο πολύ έχει μικρύνει με όλες τις τεχνολογικές ανέσεις του πολιτισμού μας, μοιάζει τώρα να μετρά ξανά τις αποστάσεις. Και όλα αυτά, εξαιτίας ενός ιού που έκανε ξαφνικά τη Γη να σταματήσει. Θα γίνουν ξανά τα πράγματα όπως πριν;


Το να δηλώνεις ταξιδιώτης την εποχή του κορονοϊού μοιάζει να είναι μια νέα πρόκληση. Είναι η εποχή που όλοι μένουμε μέσα, που περιορίζουμε τις μετακινήσεις μας στις απολύτως απαραίτητες, που ακυρώνουμε (ή ματαιώνουμε, έστω) ταξίδια και εκδρομές. Αυτό ωστόσο σίγουρα κάποια στιγμή θα τελειώσει. Τι όμως θα είναι ίδιο;

Η βιομηχανία του τουρισμού χτυπιέται ανελέητα. Οι αεροπορικές εταιρείες ακυρώνουν το μεγαλύτερο μέρος των πτήσεών τους και βλέπουν την οικονομική τους επιβίωση να γίνεται δύσκολη. Η κρουαζιέρα σε παρόμοια, σχεδόν απελπιστική κατάσταση. Αεροπλάνα, τρένα και πλοία, άλλωστε, είναι εν δυνάμει κινούμενες υγειονομικές βόμβες. Οι χώρες, η μία μετά την άλλη κλείνουν τα σύνορά τους. Τα ξενοδοχεία δέχονται πλέον μόνο ακυρώσεις και κλείνουν. Εργαζόμενοι στον τουρισμό και στις μεταφορές χάνουν τις δουλειές τους και η χρονιά κρέμεται από μια κλωστή.


Οι διαπιστώσεις όμως τούτη την ώρα δεν έχουν σημασία, σίγουρα όχι περισσότερη από την υγεία και τη ζωή μας που πρέπει να προφυλαχθούν με απόλυτη προτεραιότητα. Σωστά μένουμε σπίτι. Σωστά περιορίζουμε τις μετακινήσεις μας. Σωστά ακυρώνουμε ή ματαιώνουμε τα ταξίδια μας. Ο φόβος δεν πρέπει να μας παραλύσει. Σύντομα θα είμαστε και πάλι όλοι σε θέση να συνεχίσουμε και έχουμε έναν υπέροχο κόσμο εκεί έξω που περιμένει να τον ανακαλύψουμε και να τον αγαπήσουμε ακόμα περισσότερο.

Για το τέλος, κουράγιο και υπομονή στους ανθρώπους του τουρισμού, στους συναδέλφους του αεροπορικού κλάδου και σε όλους όσους αυτή την εποχή κουβαλούν αυτό το φοβερό βάρος της αβεβαιότητας για τη δουλειά και το μέλλον τους. Είμαστε όλοι μαζί και θα είμαστε ξανά όλοι μαζί!


Εικόνες: Gerd Altmann