ΠΑΛΕΡΜΟ: ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΣΙΚΕΛΙΑΣ


Πρώτη εξόρμηση της νέας χρονιάς και είχα την ιδέα να κάνω ένα ταξίδι στις αρχές Φεβρουαρίου που θα με έβγαζε κάπως από τα συνηθισμένα - εννοώντας τον τρόπο που κατά κανόνα ταξιδεύω. Πιο λίγα χρήματα, αεροπορική χαμηλού κόστους, λιγότερα πράγματα στην πλάτη και όπως πάντα, καλή ταξιδιάρικη διάθεση. Χρειάζομαι αλήθεια κάτι περισσότερο;

Η προσφορά της Ryanair για ναύλους από 9,99 προς αρκετούς προορισμούς του δικτύου της ήταν ομολογουμένως πολύ καλή για να την προσπεράσω. Μέσα σε αυτούς, η Κατάνια και το Παλέρμο στην πολύ ενδιαφέρουσα από κάθε άποψη Σικελία. Τελικά επέλεξα το Παλέρμο και έκλεισα αμέσως τόσο τα εισιτήρια, όσο και ξενοδοχείο που, παρά τους αρχικούς φόβους περί "τελευταίας στιγμής", βρήκα πολύ οικονομικές προτάσεις. Κερασάκι στην τούρτα, ο θαυμάσιος καιρός μιας που το ταξίδι έπεσε μέσα στις Αλκυονίδες.


Άνετη η πτήση, πολύ εύκολη και η πρόσβαση στην πόλη από το διεθνές αεροδρόμιο - που ονομάζεται Falcone - Borsellino τιμώντας δύο Ιταλούς δικαστές που πολέμησαν τη μαφία, αλλά τελικά δολοφονήθηκαν από αυτήν το 1992. Στην αίθουσα αφίξεων του αεροδρομίου, θα βρείτε εύκολα το εκδοτήριο εισιτηρίων της εταιρείας "Prestia e Comande". Το εισιτήριο μονής διαδρομής κοστίζει 6 ευρώ, αλλά αν κλείσετε και επιστροφή θα πληρώσετε συνολικά 10 ευρώ.

Τα πιο ενδιαφέροντα σημεία και ιστορικά μνημεία της πόλης, βρίσκονται γύρω από τον νοητό σταυρό που σχηματίζουν οι λεωφόροι Vittorio Emanuele και Maqueda, που διαιρούν την παλιά πόλη του Παλέρμο σε τέσσερις περιοχές. Έχοντας αυτό κατά νου, η περιήγηση γίνεται εύκολη και απολαυστική.

Η Porta Nuova

Ένας περίπατος ειδικά στην via Vittorio Emanuele, είναι στην ουσία από μόνος του μια ξενάγηση στο ιστορικό Παλέρμο. Ξεκινώντας από την Piazza Indipendenza, περνώντας την Porta Nuova, θα αντικρίσετε τη μεγαλοπρέπεια του Palazzo Reale, του περίφημου παλαιού Αραβικού κάστρου, Παλατιού των Νορμανδών βασιλέων της Σικελίας και όλων των μετέπειτα ηγεμόνων του νησιού, που σήμερα είναι η έδρα του τοπικού κοινοβουλίου. Εκεί βρίσκεται και η περίφημη Cappella Palatina, το παρεκκλήσιο του παλατιού, ένας ναός που συνδυάζει Βυζαντινά, κλασικά Ελληνικά και Αραβικά διακοσμητικά στοιχεία, γεμάτος ψηφιδωτά μοναδικής ομορφιάς - όπως ο υπέροχος Χριστός Παντοκράτορας που δεσπόζει πάνω από το Ιερό.

To Παλάτι των Νορμανδών


Αφού ξεκουραστείτε στο πάρκο της Piazza Vittoria, λίγο πιο κάτω, σας περιμένει ο πανέμορφος Καθεδρικός Ναός του Παλέρμο, κατασκευασμένος κυρίως τον 12ο αιώνα, στη θέση τζαμιού που είχαν χτίσει τον 9ο αιώνα οι Σαρακηνοί, αντικαθιστώντας παλαιότερη χριστιανική βασιλική του 6ου αιώνα. Πρόκειται για ένα αριστουργηματικό μείγμα ρυθμών και αρχιτεκτονικών στοιχείων των οποίων η αρμονική συνύπαρξη σαγηνεύει το μάτι. Αψίδες, καμπαναριά με αρχαιοελληνικούς κιονίσκους, γοτθική και νεοκλασική είσοδος, στοές, αραβικά διακοσμητικά στοιχεία και ένας πολύ εντυπωσιακός εσωτερικός διάκοσμος, είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά που κάνουν τον Καθεδρικό του Παλέρμο ένα μοναδικό μνημείο. Ολόκληρη, δε, η περιοχή γύρω από τον Καθεδρικό είναι από τα καλύτερα σημεία της πόλης, γεμάτη ωραία χρώματα, καφέ, τουριστικά μαγαζάκια και παλμό. Μπείτε οπωσδήποτε μέσα μιας που η είσοδος είναι δωρεάν, αλλά μπορείτε να ανεβείτε και στην οροφή για να απολαύσετε και τη θέα της πόλης από ψηλά.

Ο Καθεδρικός του Παλέρμο

Συνεχίζοντας κατά μήκος της via Vittorio Emanuele, θα συναντήσετε το Quattro Canti, το σταυροδρόμι με τη via Maqueda με τις τέσσερις χαρακτηριστικές γωνιαίες όψεις των κτηρίων με όμορφα αγάλματα, περιποιημένο γλυπτό διάκοσμο και τέσσερις βρύσες - συντριβάνια. Συνεχίζοντας από εκεί, θα βγείτε στην κεντρική λεωφόρο via Roma με τα πολλά εμπορικά καταστήματα πριν καταλήξετε στη θάλασσα, όπου μπορείτε να κάνετε μια ωραία βόλτα στη μαρίνα, στο εμπορικό λιμάνι και στο πάρκο του Foro Italico.



Ακολουθώντας τη via Maqueda, πολύ κοντά στο Quattro Canti, βρίσκεται ένα ακόμη σήμα κατατεθέν της πόλης, η Fontana Pretoria στην ομώνυμη πλατεία, όπου βρίσκεται και το δημαρχείο. Ένα μεγάλο και πολυεπίπεδο συντριβάνι που αποτελεί σύνθεση από αγάλματα θεοτήτων και μυθολογικών μορφών. Σε κοντινή απόσταση, η ιστορική εκκλησία της Μαρτοράνα, ένας ναός χτισμένος σε ρυθμό που θυμίζει μεσοβυζαντινή εκκλησία, με εντυπωσιακό κωδωνοστάσιο και διακοσμημένος εσωτερικά με βυζαντινά ψηφιδωτά.

Fontana Pretoria
Ο ναός Μαντοράνα

Από την αντίθετη κατεύθυνση θα συναντήσετε την μεγάλη πλατεία Giuseppe Verdi με το μεγαλοπρεπές Teatro Massimo, το μεγαλύτερο λυρικό θέατρο της Ιταλίας. Χτισμένο από το 1875 μέχρι το 1891, το θέατρο είναι νεοκλασικού ρυθμού με αρτ νουβό στοιχεία και πολλούς ψηλούς κορινθιακούς κίονες να συμπληρώνουν την εικόνα του. Περπατώντας πιο έξω από την παλιά πόλη, αξίζει να δείτε και το Politeama Garibaldi, το δεύτερο σημαντικότερο θέατρο του Παλέρμο, ένα πολύ όμορφο κυκλικό κτήριο γεμάτο ιωνικούς κίονες και με μια πολύ εντυπωσιακή αψιδωτή είσοδο μνημειακού χαρακτήρα με ένα τέθριππο στην κορυφή.

Teatro Massimo
Politeama Garibaldi

Οι ομορφιές του Παλέρμο, βέβαια, δεν σταματούν εδώ. Στις βόλτες μέσα στην πόλη θα ανακαλύψετε πολλές ακόμη ωραίες γωνιές, όπως την Piazza San Domenico στη via Roma, με την όμορφη κιτρινωπή εκκλησία, τον κήπο Garibaldi με τους αιωνόβιους κισσούς από την περίοδο της Ιταλικής ενοποίησης, τον Άγιο Ιωάννη των Ερημιτών, κοντά στο Παλάτι των Νορμανδών, με το ιδιαίτερο αραβικό στυλ και τον ωραίο μικρό κήπο, τη μεσαιωνική γέφυρα Admiral και άλλα.


Τελευταίο, άφησα το Παλάτι Ζίσα, ένα πολύ ιδιαίτερο αραβικό κτίσμα έξω από την παλιά πόλη του Παλέρμο που κατασκευάστηκε τον 12ο αιώνα ως θερινή κατοικία των Νορμανδών ηγεμόνων της Σικελίας. Το Παλάτι μαζί με τους γύρω κήπους, ξεχωρίζει αρχιτεκτονικά από τα υπόλοιπα ιστορικά μνημεία της πόλης με κυρίαρχο στοιχείο το ισλαμικό και παρά την ταραγμένη ιστορία του, ανακατασκευάστηκε και σήμερα λειτουργεί ως Ισλαμικό Μουσείο.

Το Παλάτι Ζίσα


Ο Καθεδρικός του Παλέρμο, το Παλάτι των Νορμανδών, η Cappella Palatina, η εκκλησία Μαντοράνα μαζί με τον διπλανό ναό του San Cataldo, ο Άγιος Ιωάννης των Ερημιτών, το Παλάτι Ζίσα και η γέφυρα Admiral, μαζί με άλλους δύο ναούς από το Cefalù και το Monreale, έχουν ενταχθεί από το 2015 ως σύνολο μνημείων στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Οι φίλοι των γεύσεων, θα εκτιμήσουν ιδιαίτερα μια απογευματινή-βραδινή βόλτα στον πεζόδρομο που ξεκινάει από την Piazza San Domenico, όπου τους περιμένει ένα πραγματικό περιβόλι από μαγαζιά με φρέσκα τοπικά προϊόντα, μπυραρίες με ντόπιες ετικέτες, street food που ψήνεται μπροστά σας έως και γεύσεις από την Αφρική και μέσα σε όλα αυτά, μερικοί πάγκοι με αντίκες και διάφορα παλαιά αντικείμενα. Ίσως από τα πιο ιδιαίτερα σημεία του Παλέρμο.


Το Παλέρμο είναι μια πόλη που έχουν αρχίσει να ανακαλύπτουν περισσότεροι ταξιδιώτες κυρίως τα τελευταία χρόνια, με την εκρηκτική αύξηση των low cost πτήσεων. Η πόλη είναι ασφαλής, περπατιέται εύκολα και σε αυτό βοηθούν πάρα πολύ οι κεντρικοί δρόμοι που σε πολλά σημεία είναι κλειστοί για τα αυτοκίνητα προς όφελος των πεζών και των ποδηλάτων (ναι, καλά διαβάσατε). Εάν ωστόσο θελήσετε να χρησιμοποιήσετε δημόσια συγκοινωνία, το απλό εισιτήριο κοστίζει 1,40 και ισχύει για 90 λεπτά μετά την επικύρωση. Ωστόσο η προτροπή μου είναι να εξερευνήσετε την πόλη με τα πόδια, να ανακαλύψετε τα όμορφα παλιά κτήρια και τις γειτονιές του ιστορικού κέντρου, να χαζεύετε από παντού σχεδόν την εντυπωσιακή θέα του βουνού Πελεγκρίνο, να ακούσετε τα βήματά σας στα λιθόστρωτα στενά δρομάκια, να ανταλλάξετε χαμόγελα με τους ευγενικούς κατοίκους και πιο ...παράξενες ματιές με την κάπως "σκιαχτική" σημαία της Σικελίας με τη Μέδουσα και το τρίσκελο - αρχαίο σύμβολο του νησιού.


Υστερόγραφο της τελευταίας στιγμής:
Την ώρα που γράφω το άρθρο αυτό, εξαπλώνεται στην Ιταλία ο κοροναϊός - με το Παλέρμο να είναι μέσα στις πόλεις όπου επιβεβαιώθηκε κρούσμα. Ευχή μου είναι να ελεγχθεί γρήγορα αυτός ο κίνδυνος και σύντομα να μπορούμε όλοι άφοβα να κάνουμε σχέδια, να ταξιδεύουμε και να γνωρίζουμε άλλους τόπους με άνεση και ασφάλεια.