ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ UNESCO


Τελευταία ενημέρωση: 26 Μαΐου 2021

Σημαντική για τους εραστές των ταξιδιών, της τέχνης και του πολιτισμού, εξίσου σημαντική και πολύτιμη για τις χώρες των οποίων τα μνημεία συμπεριλαμβάνονται σε αυτήν, η περίφημη λίστα Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, αναδεικνύει και προστατεύει μνημεία και τόπους σημαντικά για το ανθρώπινο πνεύμα, τον πολιτισμό, την κουλτούρα και την ιστορία.

H UNESCO (United Nations Educational Scientific and Cultural Organization) είναι ένας οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) που έχει σαν στόχο την επικοινωνία των λαών και την προώθηση της παγκόσμιας ειρήνης μέσω της εκπαίδευσης, των επιστημών και του πολιτισμού. Ιδρύθηκε το 1945 και μέλη της είναι σχεδόν όλα τα κράτη - μέλη του ΟΗΕ.

Ελάτε να ταξιδέψουμε μαζί στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO που έχω επισκεφθεί στα ταξίδια μου, μια λίστα που σιγά σιγά θα εμπλουτίζεται και θα μεγαλώνει.



ΙΤΑΛΙΑ

Αραβονορμανδικά μνημεία του Παλέρμο & Καθεδρικοί Ναοί στο Τσεφαλού και Μονρεάλε
Ενταγμένα από την UNESCO ως σύνολο μνημείων και ενδεικτικά της περιόδου του Νορμανδικού βασιλείου της Σικελίας. Δύο παλάτια, τρεις εκκλησίες, ένας καθεδρικός και μία γέφυρα στο Παλέρμο, καθώς και οι καθεδρικοί ναοί στις πόλεις Τσεφαλού και Μονρεάλε, στέκουν ως μοναδικά δείγματα του αραβονορμανδικού αρχιτεκτονικού ρυθμού, που ενσωματώνει χαρακτηριστικά της αραβικής και βυζαντινής τεχνοτροπίας. 
Διαβάστε: Παλέρμο: Στην πρωτεύουσα της Σικελίας


ΚΡΟΑΤΙΑ

Παλιά πόλη του Ντουμπρόβνικ
Το Ντουμπρόβνικ υπήρξε σημαντικό λιμάνι των Βενετών - ίσως δεύτερο σε σημασία μετά την ίδια τη Βενετία - και σήμερα είναι από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ειδικά αφότου αποτέλεσε και ζωντανό σκηνικό για την πολύ δημοφιλή τηλεοπτική σειρά Game of Thrones. Γοτθικά, αναγεννησιακά και μπαρόκ μνημεία, εκκλησίες, παλάτια και σιντριβάνια, δημιουργούν ένα μοναδικό ιστορικό σύνολο που τοποθετεί τον κάθε επισκέπτη στην καρδιά μιας ολόκληρης εποχής.


ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ

Φυσική και ιστορικο-πολιτισμική περιοχή του Κότορ.
Σημαντικό οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο κατά τον Μεσαίωνα και υπό την Βενετική κυριαρχία, ο κόλπος του Κότορ είναι επιπλέον και μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και σπουδαιότητας. Η περιτειχισμένη παλιά πόλη του Κότορ, από τις πιο καλοδιατηρημένες της Ευρώπης, με την χαρακτηριστική οχύρωση που αγκαλιάζει και το διπλανό βουνό, οι κοντινές μικρές πόλεις Περάστ και Ρίσαν, καθώς και οι νησίδες του Αγίου Γεωργίου και της Παναγίας των Βράχων, έχουν ενταχθεί ως σύνολο από την UNESCO στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς για τον τρόπο που η ξεχωριστή ιστορική αρχιτεκτονική συνυπάρχει αρμονικά με το υπέροχο φυσικό τοπίο.
Διαβάστε: Κότορ: Το διαμάντι της Αδριατικής


ΑΓΙΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ

Ιστορικό κέντρο της πόλης του Αγίου Μαρίνου και Όρος Τιτάνο
Μοναδική περίπτωση πόλης-κράτους που έχει διατηρηθεί ανεξάρτητη έως τις μέρες μας. Ο Άγιος Μαρίνος είναι μια μεσαιωνική πόλη που παραμένει σχεδόν σε πλήρη λειτουργική χρήση, με οχυρώσεις, δημόσια κτήρια, πύργους, θέατρο του 18ου αιώνα και μια νεοκλασική εκκλησία του 19ου αιώνα να αποτελούν αδιάκοπα τον βασικό πυρήνα της πόλης. Χτισμένη στην κορυφή του δυσπρόσιτου Όρους Τιτάνο, η πόλη του Αγίου Μαρίνου παρέμεινε ανέγγιχτη από τις όποιες μεταβολές επέβαλαν οι εποχές από την βιομηχανική επανάσταση έως σήμερα.
Διαβάστε: Άγιος Μαρίνος: Η παλαιότερη δημοκρατία του κόσμου


ΑΥΣΤΡΙΑ

Ιστορικό κέντρο της Βιέννης
Πόλη - ανοιχτό μουσείο κλασικής αρχιτεκτονικής, παλατιών, μνημείων και μοναδικών κήπων, η ιστορική πρωτεύουσα της Αυστρο-Ουγγρικής αυτοκρατορίας, διατηρεί πάντα την αίγλη της ως μια πόλη με περίσσια αρχοντιά. Η Βιέννη, αποτέλεσε επίσης σταθμό στην εξέλιξη της μουσικής, με προσωπικότητες όπως ο Μότσαρτ, ο Σούμπερτ και ο Μπετόβεν να ζουν και να δημιουργούν σε αυτήν. Η UNESCO, σημειώνει ωστόσο τον κίνδυνο για την ιστορική κληρονομιά από την ανάπτυξη συγκεκριμένων ζωνών της πόλης, αλλά και την ανέγερση υψηλών κτηρίων, που αλλοιώνουν την αρμονία στο αστικό τοπίο.


Παλάτι και κήποι του Σόνμπρουν
Κατοικία των Αψβούργων αυτοκρατόρων από τον 18ο έως και τις αρχές του 20ου αιώνα, το συγκρότημα Σόνμπουν, στη Βιέννη, αποτελεί ένα εξαιρετικό δείγμα μπαρόκ αρχιτεκτονικής με διακοσμήσεις πλούσιας καλλιτεχνικής αξίας. Επιπλέον, σε συνδυασμό με τους πανέμορφους κήπους και τον ζωολογικό του κήπο (ο πρώτος που λειτούργησε στον κόσμο το 1752), συμπληρώνει ένα μοναδικό ανακτορικό σύνολο, το οποίο η UNESCO ενέταξε στη λίστα των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς το 1996.
Διαβάστε: Τρεις πόλεις, τρεις χώρες - Βιέννη


ΟΥΓΓΑΡΙΑ

Όχθες Δούναβη, Κάστρο Βούδας, Λεωφόρος Αντράσι, Βουδαπέστη
Αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα αστικά τοπία στον κόσμο. Η Βουδαπέστη, αποτέλεσμα της συνένωσης τριών μικρότερων πόλεων, ενσωματώνει ποικιλία αρχιτεκτονικών ρυθμών και καλλιτεχνικών τάσεων, σε αρμονία με το περιβάλλον της περιοχής και την καταλυτική παρουσία του Δούναβη. Επιπλέον, η τεχνολογία αιχμής που χρησιμοποιήθηκε ώστε να αναπτυχθεί η σύγχρονη μητρόπολη, κυρίως στην κεντρική λεωφόρο Αντράσι και την κατασκευή του παλαιότερου μετρό της ηπειρωτικής Ευρώπης, ενίσχυσαν τη θέση της ως μια πόλη σημαντική όπου ανάπτυξη και ιστορική κληρονομιά συμβαδίζουν και αλληλοσυμπληρώνονται.
Διαβάστε: Τρεις πόλεις, τρεις χώρες - Βουδαπέστη


ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

Μονή Ιερωνυμιτών και Πύργος Μπέλεμ, Λισαβόνα
Χτισμένα στις όχθες του ποταμού Ταγού, στην είσοδο του λιμανιού της Λισαβόνας, το Μοναστήρι των Ιερωνυμιτών μοναχών και ο Πύργος του Μπέλεμ, αποτελούν ουσιαστικά ένα ενιαίο σύνολο που αντανακλά την ευημερία της Πορτογαλίας κατά τον 15ο και 16ο αιώνα, όταν η χώρα γινόταν η δύναμη πίσω από ανακαλύψεις και εξερευνήσεις που θα άλλαζαν τον κόσμο. Ιδιαίτερη είναι και η καλλιτεχνική αξία του συνόλου, με το μοναστήρι και τον πύργο να αποτελούν δείγματα μοναδικής αρχιτεκτονικής, τεχνοτροπίας και αισθητικής σύνθεσης.
Διαβάστε: Λισαβόνα: Η επτάλοφος θαλασσοκράτειρα


ΙΣΠΑΝΙΑ

Έργα του Αντόνι Γκαουντί, Βαρκελώνη 
Η κληρονομιά με την οποία ο αρχιτέκτονας Αντόνι Γκαουντί (1852-1926) προίκισε την αγαπημένη του Βαρκελώνη, αποτελεί και θα αποτελεί βασικό πόλο έλξης αμέτρητων επισκεπτών απ' όλο τον κόσμο στην πρωτεύουσα της Καταλονίας. Η UNESCO συμπεριέλαβε στη λίστα των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς ως ενιαίο σύνολο, επτά κτήρια που δημιούργησε ο Γκαουντί μέσα ή κοντά στη Βαρκελώνη. Αυτά είναι: Λα Πεδρέρα, Κάζα Μπατλό, Κάζα Βικενς, Πάρκο και Παλάτι Γκουέλ, Κρύπτη Κολονια Γκουέλ και την πρόσοψη της Γέννησης στη Σαγράδα Φαμίλια - όλα μοναδικές δημιουργίες που δίνουν ξεχωριστό ύφος και χρώμα στην πόλη.


ΜΑΛΤΑ

Πόλη της Βαλέτας
Χτισμένη κυρίως κατά τον 16ο αιώνα από τους Ιππότες του Τάγματος του Αγίου Ιωάννη, η Βαλέτα με τα απειράριθμα αναγεννησιακά μνημεία που διατηρούνται έως σήμερα, παραμένει άρρηκτα ταυτισμένη με την ιστορία και τη διαδρομή του πιο ισχυρού στρατιωτικού τάγματος στην Ευρωπαϊκή ιστορία. Παρά τις τροποποιήσεις που έγιναν στην πόλη τον 19ο αιώνα και τα τραύματα που της άφησε ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, η πρωτεύουσα της Μάλτας διατήρησε τα ιστορικά της χαρακτηριστικά και την ξεχωριστή μορφή του αστικού της τοπίου, καταφέρνοντας να τα διασώσει και να τα αναδείξει.
Διαβάστε: Μάλτα: Καμωμένη από μέλι


ΙΟΡΔΑΝΙΑ

Πέτρα
Από τους διασημότερους αρχαιολογικούς χώρους του κόσμου, αλλά και ένας τόπος ιδιαίτερης και εύθραυστης φυσικής ομορφιάς, η σχεδόν εξ ολοκλήρου σκαλιστή στους κόκκινους βράχους αρχαία πρωτεύουσα του βασιλείου των Ναβαταίων, η Πέτρα, μαγεύει και συναρπάζει επισκέπτες από κάθε γωνιά του κόσμου που ταξιδεύουν στην Ιορδανία για να την θαυμάσουν. Αξιοσημείωτο είναι επίσης, ότι η Πέτρα έχει συμπεριληφθεί στα Νέα 7 Θαύματα του Κόσμου.
Διαβάστε: Πέτρα: Η ροδοκόκκινη πόλη της ερήμου


ΤΟΥΡΚΙΑ

Ναός Αγίας Σοφίας, Κωνσταντινούπολη
Ενταγμένος στη λίστα της UNESCO ως μέρος συνόλου μνημείων της Κωνσταντινούπολης, ο ναός της Αγίας Σοφίας, αποτελεί κορυφαία δημιουργία της βυζαντινής περιόδου, είναι το πλέον αναγνωρίσιμο σύμβολο της Πόλης, ο σημαντικότερος ναός της Ορθόδοξης Εκκλησίας και ένας από τους σημαντικότερους του Χριστιανικού κόσμου. Ο ναός ενσωματώνει καινοτόμα χαρακτηριστικά και τολμηρή αρχιτεκτονική για την εποχή του και αποτέλεσε πρότυπο για την κατασκευή πολλών χριστιανικών εκκλησιών αλλά και μουσουλμανικών τεμενών. Η Αγία Σοφία, υπέστη σημαντικές καταστροφές κατά την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Φράγκους και τους Οθωμανούς Τούρκους, μετατράπηκε για πολλά χρόνια σε τζαμί και από το 1934 λειτουργούσε ως μουσείο μέχρι τον Ιούλιο του 2020 οπότε και άρχισε να λειτουργεί ξανά ως τζαμί.


ΓΕΩΡΓΙΑ

Μοναστήρι Τζβάρι και Καθεδρικός ναός Σβετιτζχόβελι, Μιτσχέτη
Οι υπέροχοι και ιστορικοί ναοί στην παλιά πρωτεύουσα της Γεωργίας, τη Μιτσχέτη, αποτελούν χαρακτηριστικά δείγματα της εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής και ναοδομίας του Μεσαίωνα στην περιοχή του Καυκάσου, αποδεικνύοντας το υψηλό καλλιτεχνικό επίπεδο που είχε κατακτήσει το αρχαίο αυτό βασίλειο. Η ενιαία καταχώρηση της UNESCO περιλαμβάνει το Μοναστήρι Τζβάρι, τον Καθεδρικό ναό Σβετιτσχόβελι και το Μοναστήρι Σαμτάβρο.
Διαβάστε: Τζβάρι - Η μεγάλη εκκλησία του Σταυρού
Διαβάστε: Σβετιτσχόβελι - Ο ναός του Ζωοδότη Στύλου


ΕΛΛΑΔΑ

Φυσικά, δε θα μπορούσα να μην αναφερθώ και στα ελληνικά μνημεία που η UNESCO έχει συμπεριλάβει στην περίφημη λίστα Παγκόσμιας Κληρονομιάς και είχα τη χαρά να επισκεφθώ. Αυτά είναι: η Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου, η Ακρόπολη των Αθηνών, τα παλαιοχριστιανικά και βυζαντινά μνημεία της Θεσσαλονίκης, το Ηραίο και το Πυθαγόρειο στη Σάμο, ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων, οι Μυκήνες, τα Μετέωρα και η παλαιά πόλη της Κέρκυρας. Συνολικά, η UNESCO έχει συμπεριλάβει 18 τόπους και μνημεία από την Ελλάδα στη σχετική λίστα. Επίσης, από τη χώρα μας "τρέχουν" και συνολικά 14 υποψηφιότητες που έχουν κατατεθεί στην επιτροπή για μελλοντική ένταξη - ανάμεσα σε αυτές, ξεχωρίζουν το νησί της Σπιναλόγκας, το απολιθωμένο δάσος της Λέσβου, τα Μινωικά ανάκτορα σε Κνωσό και Φαιστό και τα Ζαγοροχώρια.
Διαβάστε:
Ρόδος: Οι ιππότες περπατάνε ακόμα εδώ
Η Σάμος των χιλίων χρωμάτων
Φίλιπποι: Σταυροδρόμι εποχών, δόξα ιστορίας