10 ΜΕΡΗ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΣΤΗ ΛΑΡΝΑΚΑ


Αν κάποτε έφτιαχνα μια λίστα με τις χώρες που συχνά έβγαιναν μπροστά μου σαν ιδέες για ταξίδια αλλά ποτέ δεν είχε τύχει να αποφασίσω να επισκεφθώ, η Κύπρος σίγουρα θα βρισκόταν στην πρώτη θέση. Όλα αυτά, μέχρι το πρώτο μου αυτό διήμερο ταξίδι στη Λάρνακα, που με έκανε να καταλάβω ότι κακώς δεν το είχα αποφασίσει ως τότε.

Ελάτε να κάνουμε μαζί μια βόλτα στα 10 πιο όμορφα, για μένα, σημεία της Λάρνακας, μέσα από 10 φωτογραφίες που θα σας δώσουν μια γεύση από την ομορφιά της πόλης.


1. Ιερός Ναός Αγίου Λαζάρου
Από τα σημαντικότερα προσκυνήματα της Κύπρου αλλά και του Χριστιανισμού γενικότερα, η εκκλησία χτίστηκε τον 9ο αιώνα πάνω στον τάφο του Λαζάρου - του ανθρώπου που ανάστησε ο Χριστός. Σύμφωνα με την ορθόδοξη παράδοση, αμέσως μετά την ανάστασή του από τον Ιησού, ο Λάζαρος, φοβούμενος για τη ζωή του, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Ιουδαία και εγκαταστάθηκε στην Κύπρο, όπου αργότερα, οι Απόστολοι Παύλος και Βαρνάβας, τον έχρισαν πρώτο επίσκοπο Κιτίου (σημερινή Λάρνακα). Πίσω από την εκκλησία, λειτουργεί αξιόλογο εκκλησιαστικό μουσείο με ποικίλα θρησκευτικά κειμήλια και παλιές εικόνες (είσοδος 1€).



2. Κάστρο Λάρνακας
Ίσως το δημοφιλέστερο αξιοθέατο της πόλης, το Κάστρο χτίστηκε αρχικά τον 14ο αιώνα, πήρε ωστόσο τη μορφή που βλέπουμε σήμερα επί Τουρκοκρατίας, τον 17ο αιώνα. Το Κάστρο, κατασκευάστηκε για να προστατεύει τις νότιες ακτές της Κύπρου και αργότερα λειτούργησε ως φυλακή. Σήμερα, στο χώρο του εκτίθεται συλλογή κανονιών, κάποια από τα μεσαιωνικά χρόνια και μεσαιωνικές ταφόπλακες και επιγραφές από ιστορικές εκκλησίες. Επίσης, στο ισόγειο μπορείτε να επισκεφθείτε την ανατριχιαστική αίθουσα απαγχονισμού, με αυθεντική αγχόνη που χρησιμοποιήθηκε από τους Άγγλους για εκτελέσεις, ενώ στον πρώτο όροφο λειτουργεί μουσείο και αναπαράσταση Οθωμανικού οντά του 18ου αιώνα (είσοδος 2,5€).



3. Μπουγιούκ Τζαμί (ή Μεγάλο Τζαμί)
Βρίσκεται δίπλα ακριβώς στο Κάστρο της Λάρνακας και πριν μετατραπεί σε τζαμί ήταν καθολική εκκλησία αφιερωμένη στον Τίμιο Σταυρό. Επιβλητικό κτίσμα με όμορφο και ζεστό εσωτερικό χώρο. Ήταν η πρώτη φορά που μπήκα σε μουσουλμανικό τέμενος και έχω να θυμάμαι την θέρμη και το χαμόγελο του ιερέα που βρισκόταν στο χώρο και με υποδέχθηκε, αλλά και την προθυμία του να με βγάλει φωτογραφίες όπου επιθυμούσα.



4. Φοινικούδες
Εδώ χτυπά η καρδιά της πόλης. Η μεγάλη παραλιακή περατζάδα της Λάρνακας με τους χαρακτηριστικούς φοίνικες κατά μήκους της (εξ ου και το όνομα), τις καφετέριες, τα εστιατόρια, την ωραία αμμουδιά και την σύγχρονη μαρίνα στο τέλος της. Ιδανικός περίπατος για κάθε ώρα της ημέρας.



5. Η θέα στη Μεσόγειο
Λόγος από μόνος του για να καθίσει κανείς με τις ώρες στις Φοινικούδες, η ανεμπόδιστη θέα στη Μεσόγειο όπου το παιχνίδισμα του ήλιου με τα σύννεφα δημιουργεί μοναδικές εικόνες, ειδικά κατά το ηλιοβασίλεμα.



6. Καμάρες
Εντυπωσιακό υδραγωγείο της Οθωμανικής περιόδου, ανακατασκευή, ουσιαστικά ενός αρχαιότερου, πιθανά ρωμαϊκού. Το υδραγωγείο ξεκινούσε από τις όχθες του ποταμού Τρέμιθου και είχε μήκος περίπου 15 χλμ. μεταφέροντας νερό στη Λάρνακα και ήταν σε χρήση μέχρι και το 1939. Από το υδραγωγείο, αρχίζει ένα περιπατητικό μονοπάτι που καταλήγει στον υδροβιότοπο της Αλυκής.



7. Άγιος Γεώργιος Μακρή
Σε κοντινή απόσταση από τις Καμάρες, στη λεωφόρο Φανερωμένης, καλά "κρυμμένο" στην κορυφή μικρού λόφου, βρίσκεται το πανέμορφο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου Μακρή που μαζί με όλο τον περιβάλλοντα χώρο θα σας κάνει να νομίζετε ότι βρίσκεστε μακριά από πόλη. Αν το πετύχετε ανοιχτό ανάψτε ένα κεράκι και αφήστε τον καθαρό αέρα και τη θέα να σας ξεκουράσουν από το πολύωρο περπάτημα.



8. Τέμενος Χαλά Σουλτάν Τεκκέ (ή Ουμ Χαράμ τζαμί)
Σε ένα παραδεισένιο περιβάλλον στις όχθες της Αλυκής, 3 χλμ από τη Λάρνακα, βρίσκεται ένας από τους σημαντικότερους τόπους λατρείας των μουσουλμάνων - τοποθετείται τέταρτο σε σημασία μετά τη Μέκκα, τη Μεδίνα και το τέμενος Αλ Ακσιά της Ιερουσαλήμ. Το τζαμί χτίστηκε το 1787 προς τιμήν της Ουμ Χαράμ που ήταν συγγενής του προφήτη Μωάμεθ και λέγεται ότι σκοτώθηκε σε αυτό το μέρος πέφτοντας από άλογο κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στην Κύπρο. Ο τάφος της Ουμ Χαράμ βρίσκεται εκεί.



9. Υδροβιότοπος Αλυκής
Σε απόσταση αναπνοής από το Διεθνές Αεροδρόμιο της Λάρνακας και λίγο πριν την είσοδο της πόλης, ο σημαντικός αυτός υδροβιότοπος αποτελείται από τέσσερις λίμνες συνολικής επιφάνειας πάνω από δυο τετραγωνικών χιλιομέτρων. Οι λίμνες της Αλυκής αποτελούν σταθμό για περισσότερα από 80 είδη πτηνών, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζουν τα περίφημα Φλαμίνγκο, που ξεχειμωνιάζουν εκεί τρώγοντας γαρίδες άλμης.



10. Η παλιά Τούρκικη συνοικία
Από τις πιο ενδιαφέρουσες και γραφικές περιοχές της πόλης, η παλιά τούρκικη συνοικία θα σας ταξιδέψει με τα παραδοσιακά πολύχρωμα σπίτια που ενσωματώνουν κοινές αρχιτεκτονικές επιρροές, τις αυλές και τα χαγιάτια. Προλάβετε, γιατί το ...τέρας της ανάπτυξης και της τουριστικής εκμετάλλευσης προελαύνει με βήμα ταχύ και πολύ φοβάμαι πώς η όμορφη αυτή περιοχή πολύ σύντομα θα αποτελεί ανάμνηση. 

Απολαύστε το βίντεο με πλάνα από το ταξίδι μου στη Λάρνακα.