OLYMPIC EAGLE: ΠΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΘΕΣΗ


Ήταν μια πτήση διαφορετική. Μια πτήση στην ιστορία και τη μνήμη. Το ραντεβού μας ήταν στις 10 το πρωί στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού, που για μια μέρα θα ξαναζωντάνευε. Το επιβλητικό Boeing 747 της Ολυμπιακής Αεροπορίας που ακούραστα και ρομαντικά ατενίζει τον Σαρωνικό από την πίστα, είχε φορέσει τα καλά του και έλαμπε, παρά το ταλαιπωρημένο και πληγωμένο από τα χρόνια και την ακινησία σώμα του. Ήταν χαρούμενο γιατί θα υποδεχόταν ξανά επιβάτες, θα προσέφερε και πάλι τη μοναδική χαρά ενός ταξιδιού.

Αφορμή γι' αυτό το ταξίδι, η εκδήλωση του Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων της Ολυμπιακής Αεροπορίας (ΠΟΛΚΕΟΑ) για την επέτειο της πρώτη πτήσης του Boeing 747, με το όνομα Olympic Eagle. Το αεροπλάνο, με νηολόγιο SX-OAB, παραδόθηκε στην Ολυμπιακή στις 7 Δεκεμβρίου 1973 και εκτελούσε υπερατλαντικές πτήσεις, προς ΗΠΑ, Καναδά και Αφρική μέχρι το 1999. Σήμερα βρίσκεται στην ιδιοκτησία του ΠΟΛΚΕΟΑ, ναυαρχίδα στην προσπάθεια του Κέντρου για την αναγνώριση και επίσημη λειτουργία Μουσείου Πολιτικής Αεροπορίας στον ιστορικό χώρο του παλιού αεροδρομίου.


Η συγκινητική και όμορφη εκδήλωση, συμπληρώθηκε κι από έναν ξεχωριστό, συμβολικό περισσότερο, αγώνα δρόμου 5 χιλιομέτρων, στον διάδρομο 33 του αεροδρομίου, όπου έτρεξαν άνθρωποι κάθε ηλικίας.



Παιδιά πρώην εργαζομένων στην Ολυμπιακή, γίνονται για μία μέρα αεροσυνοδοί φορώντας αυθεντικές στολές από τη συλλογή του ΠΟΛΚΕΟΑ και ετοιμάζονται να υποδεχθούν τους επιβάτες στο 747.


Το εσωτερικό του αεροπλάνου, μαρτυρά ακόμα και σήμερα την αρχοντιά και την πολυτέλεια που ένα 747 πρόσφερε σε όλους του τους επιβάτες. Το να πετάς με ένα τέτοιο αεροπλάνο, ήταν από μόνο του μια εμπειρία μοναδική, αντίστοιχη με την εμπειρία που σήμερα προσφέρει ένα Α380.


Ένα από τα στοιχεία που έκαναν το Olympic Eagle να ξεχωρίζει, είναι τα έντονα αρχαιοελληνικά στοιχεία στο εσωτερικό του, ακριβώς όπως το επιθυμούσε ο Αριστοτέλης Ωνάσης. Η καμπίνα επιβατών του αεροπλάνου ήταν χωρισμένη σε τέσσερις ζώνες, καθεμιά από τις οποίες είχε όνομα από την Ακρόπολη των Αθηνών (π.χ. Ερέχθειο, Προπύλαια), ενώ στα σκιάδια κάθε παραθύρου της καμπίνας, είχε τυπωθεί η εικόνα ενός έργου τέχνης από την αρχαία Ελλάδα. Με κλεισμένα τα σκιάδια, το αεροπλάνο μετατρεπόταν σε ένα ιδιότυπο, ιπτάμενο μουσείο ελληνικής τέχνης και ομορφιάς.







Από τους απρόσμενους πρωταγωνιστές της εκδήλωσης, αυτό το αυθεντικό Mini Cooper που κάποτε ...αλώνιζε τους χώρους του αεροδρομίου μεταφέροντας κυρίως προσωπικό της Ολυμπιακής, αποκατεστημένο πλήρως και λαμπερό, χάρη στο μεράκι και την αγάπη του σημερινού του ιδιοκτήτη - που μας έκανε την τιμή κιόλας να μας το παραχώρησει για να πάμε και να γυρίσουμε έπειτα από το Ελληνικό, χαρίζοντάς μας μεγάλη χαρά. Σ' ευχαριστώ Γιον!



Στην πίστα του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, εκτός από το 747, βρίσκονται ακόμη δύο παροπλισμένα αεροσκάφη της Ολυμπιακής, ένα Boeing 727 και ένα Boeing 737, άλλα μικρότερα αεροσκάφη και ένα από τα παλιά εντυπωσιακά λεωφορεία μεταφοράς επιβατών (φωτογραφία επάνω). Αυτά, μαζί με χιλιάδες άλλα αντικείμενα που σηματοδοτούν 75 χρόνια πολιτικής αεροπορίας στην Ελλάδα, σώζονται και διατηρούνται χάρη στις προσπάθειες των ανθρώπων του ΠΟΛΚΕΟΑ, με στόχο να γίνουν κάποτε επισήμως εκθέματα του Μουσείου Πολιτικής Αεροπορίας - ένα Μουσείο που σε μια πρώτη μορφή λειτουργεί ήδη σήμερα σε κτήριο του πρώην Δυτικού Αεροδρομίου, περισσότερο όμως ως «ιδιωτική συλλογή» που αποζητά επιτέλους αναγνώριση, ως μέρος των νέων χρήσεων που προωθούνται για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού. Όσοι ενδιαφέρεστε, αξίζει να γνωρίσετε και να υποστηρίξετε αυτή την προσπάθεια να διασωθεί και να περάσει στις επόμενες γενιές η αεροπορική μας ιστορία και κληρονομιά.






ΒΙΝΤΕΟ: Απολαύστε τον «Αετό» το 1996 (τρία χρόνια πριν την απόσυρσή του) να απογειώνεται από το αεροδρόμιο του Birmingham, σε ένα βίντεο - ντοκουμέντο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μεγάλο αφιέρωμα στην Ολυμπιακή Αεροπορία μέσα από τον παλιό ελληνικό κινηματογράφο.