ATHENS FLYING WEEK 2015 - ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΜΑΓΕΙΑ ΣΤΟ ΤΑΤΟΪ


Με μεγάλη επιτυχία και εντυπωσιακές συμμετοχές ολοκληρώθηκε το 4ο Athens Flying Week που πλέον έχει γίνει θεσμός ελκύοντας συνεχώς όλο και περισσότερους επισκέπτες. 

Η Αεροπορική Εβδομάδα της Αθήνας ξεκίνησε με ένα εντυπωσιακό, ανοιχτό pre-show την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου στην παραλία του Φλοίσβου, στο Φάληρο και κορυφώθηκε με το χορταστικό διήμερο σόου στο στρατιωτικό αεροδρόμιο του Τατοΐου, το Σαββατοκύριακο 12 και 13 Σεπτεμβρίου.

Το πρόγραμμα, για μία ακόμη χρονιά, πλούσιο. Πολεμικά αεροπλάνα, ελικόπτερα του στρατού, πολιτικά αεροσκάφη, ακροβατικές ομάδες και αεραθλητές από το εξωτερικό, χάρισαν μοναδικές στιγμές στους λάτρεις της αεροπορίας και των επιδείξεων. 

Ως λάτρης, κι εγώ, της αεροπορίας, δε θα μπορούσα να λείψω φέτος, ειδικά απ' το Τατόι, που είναι και το κύριο μέρος της γιορτής. Δυστυχώς, όμως, στάθηκε αδύνατον να είμαι όλη μέρα το Σάββατο και την Κυριακή στο Τατόι, οπότε, έχοντας αναγκαστικά να διαλέξω μέρος των προγραμμάτων που θα δω, προτίμησα τα απογευματινά.

Ανάμεσα στις φετινές συμμετοχές που ξεχώρισαν, αυτή του Jurgis Kairys, του Luca Bertossio, του φοβερού ζεύγους Melissa και Rex Pemberton, του νεαρού ανεμοπτεριστή Johan Gustafsson και ομάδων επιδείξεων από τη Ρουμανία, το Βέλγιο και τη Σαουδική Αραβία. Φυσικά, δε θα μπορούσε να λείπει η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, που πάντα κλέβει την παράσταση, αλλά και η Aegean Airlines, που πρώτη εγκαινίασε τη συμμετοχή πολιτικών αεροσκαφών σε σχηματισμό με πολεμικά. Δείτε εδώ αναλυτικά το φετινό πρόγραμμα των συμμετοχών.

Οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι λίγες και σίγουρα όχι ενδεικτικές. Σε εκδηλώσεις σαν κι αυτή, εύχομαι να είχα πολλά χέρια, σαν την ινδουιστική Durga, για να μπορώ να κρατάω στο ένα την βιντεοκάμερα, στο άλλο τη φωτογραφική μηχανή, σε άλλο τις διάφορες σακούλες ή ένα μπουκάλι νερό ...κτλ. Νομίζω, καταλαβαίνετε. Σε μια πόλη και στα τοπία είναι αλλιώς. Εδώ, όμως, που όλα τρέχουν γρήγορα (πετούν, εν προκειμένω), και «διατάζει» η αδρεναλίνη, επιλέγεις. Έτσι, επέλεξα να έχω κυρίως στα χέρια μου τη βιντεοκάμερα. Γι' αυτό, μετά τις φωτογραφίες, σας περιμένει ένα βίντεο που σίγουρα θα σας βάλει πολύ πιο δυνατά στο κλίμα του Athens Flying Week. 


Από τις καινοτομίες του Athens Flying Week τα τελευταία χρόνια, η συμμετοχή πολιτικών αεροσκαφών μαζί με στρατιωτικά και αεροπλάνα επιδείξεων. Η Aegean Airlines, ως Μεγάλος Χορηγός του Athens Flying Week, συμμετείχε δυναμικά και φέτος στέλνοντας τόσο στο Pre Show του Φαλήρου, όσο και στο κύριο διήμερο στο Τατόι, ένα από τα καινούρια της Airbus A320 και ένα ελικοφόρο Q400 της Olympic Air.





Από τους αδιαφιλονίκητους σταρ της φετινής επίδειξης στο Τατόι, το απάτσι "Πήγασος" της Αεροπορίας Στρατού, μας άφησε, κυριολεκτικά, όλους άφωνους με τις ικανότητές του.



Στον γύρω εμπορικό και εκθεσιακό χώρο που στήθηκε στο αεροδρόμιο του Τατοΐου, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να αγοράσουν πολλά αναμνηστικά, να θαυμάσουν αεροπλάνα που σπάνια έχουμε τη δυνατότητα να δούμε από κοντά, αλλά και να έρθουν σε επαφή με αερολέσχες, σχολές ή με ...ιδέες σαν και αυτή της παραπάνω φωτογραφίας. Ένα μαχητικό αεροσκάφος made in Greece σε κιτ (!) για να το φτιάξετε μόνοι σας.



Μεγάλο μέρος του κοινού που με χαρά είδα καί τις δύο μέρες να παρακολουθεί τις επιδείξεις ήταν οικογένειες. Γονείς με τα παιδιά τους να περπατούν μαζί στους χώρους της εκδήλωσης, να παρακολουθούν τα αεροσκάφη, οι γονείς εξηγώντας στα παιδιά τι βλέπουν ή (συχνά) κλείνοντας τα αυτιά των μικρότερων παιδιών που τρόμαζαν κάπως με τον δυνατό θόρυβο από τα μαχητικά. Εικόνες πολύ όμορφες και ελπιδοφόρες, καθώς τα παιδιά, πάντα πιο ενθουσιώδη και εκδηλωτικά, δημιουργούν όμορφα πρότυπα και -γιατί όχι- όνειρα σε τέτοιες εκδηλώσεις. Τι πιο όμορφο απ' το να βλέπουν ότι μπορούν να πετάξουν ψηλά, υπερνικώντας τα τόσα και τόσα που, ειδικά αυτούς τους καιρούς, θέλουν το μέλλον καθηλωμένο στο έδαφος.





Και τώρα, το «καλό». Συγκεντρωμένες σε ένα βίντεο τεσσάρων λεπτών, οι καλύτερες στιγμές όσων παρακολουθήσαμε στο κύριο σόου του Athens Flying Week 2015, στο στρατιωτικό αεροδρόμιο του Τατοίου. Δυναμώστε τη μουσική, απολαύστε και μοιραστείτε τη μαγεία!