ΤΑΞΙΔΙ ΜΕ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ - ΜΙΚΡΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ


Όλοι μας αγαπάμε τα ταξίδια και σίγουρα από τη στιγμή που θα κλείσουμε τα εισιτήρια και τη διαμονή, το μυαλό μας ήδη πετάει. Υπάρχουν όμως και τα "διαδικαστικά", που, ειδικά για όσους αγαπάμε να ταξιδεύουμε με αεροπλάνο, έχουν μια ιδιαίτερη σημασία και σπουδαιότητα.
Εδώ, θα δούμε κάποιες χρήσιμες συμβουλές (αποφεύγω τη λέξη κανόνες) που θα κάνουν το ταξίδι σας με το αεροπλάνο συνολικά πιο ξεκούραστο και ευχάριστο σε κάθε του φάση.

Πριν την πτήση:
Να είστε ξεκούραστοι, όσο γίνεται τουλάχιστον. Κοιμηθείτε καλά το βράδυ πριν την πτήση και εάν ταξιδεύετε προς κάποιον προορισμό που έχει τρεις ή παραπάνω ώρες διαφορά, φροντίστε να ρυθμίσετε σταδιακά το βιολογικό σας ρολόι από πριν, ώστε να μην κουράσετε απότομα τον οργανισμό σας. Παρατηρείται ότι η αλλαγή ζωνών ώρας σε πολλούς ανθρώπους, ανάλογα τον οργανισμό, προκαλεί δυσαρμονίες στην πέψη, άγχος και δυσκολία στη συγκέντρωση - το λεγόμενο jet lag. Γενικά, στα πολύ μακρινά ταξίδια, μια καλή ιδέα είναι να περνάτε την πρώτη μέρα όσο μπορείτε περισσότερο σε εξωτερικούς χώρους, ώστε, εκτεθειμένοι στον ήλιο και την ατμόσφαιρα της περιοχής, να προσαρμοστείτε ευκολότερα.

εικόνα: Galo Naranjo
Όσοι ακολουθείτε φαρμακευτική αγωγή, είναι καλό να πάρετε τη συμβουλή του γιατρού σας, ειδικά για πολυήμερα ταξίδια. Αν, δε, έχετε προβλήματα με την καρδιά σας ή έχετε πρόσφατα εγχειριστεί, χρειάζεστε άδεια από τον γιατρό σας για να ταξιδέψετε. Αν έχετε ειδικά κινητικά προβλήματα και ανάγκες, ειδικευμένοι συνοδοί στα αεροδρόμια μπορούν να σας βοηθήσουν κατά την αναχώρηση και την άφιξή σας στον προορισμό - απλά ζητήστε το από το ταξιδιωτικό γραφείο ή την αεροπορική εταιρεία και πολύ εύκολα θα το φροντίσουν.

Φορέστε άνετα ρούχα και παπούτσια για την πτήση, ιδανικότερα, που να καλύπτουν πλήρως τα χέρια και τα πόδια. Γενικά, θα νιώσετε καλύτερα αν αποφύγετε τα στενά τζιν και οι γυναίκες τις στενές μίνι φούστες και τα ψηλά τακούνια, που περιορίσουν σημαντικά την άνεση και την ελευθερία κινήσεων στο αεροπλάνο.

Στο αεροδρόμιο:
Οι αεροπορικές εταιρείες συμβουλεύουν πάντα να βρισκόμαστε στο αεροδρόμιο τουλάχιστον δύο ώρες πριν την αναχώρηση της πτήσης. Αυτό γίνεται ώστε να "προβλεφθούν" τυχόν απρόοπτα και καθυστερήσεις κατά τη χρονοβόρα διαδικασία των ελέγχων και της επιβίβασης, οπότε είναι καλό να ακολουθείτε γενικά αυτή τη συμβουλή.

Τα τελευταία χρόνια, οι τρομοκρατικές απειλές έχουν δυστυχώς δημιουργήσει δυσάρεστες συνθήκες για τους ταξιδιώτες και οι έλεγχοι ασφαλείας στα αεροδρόμια έχουν γίνει ιδιαιτέρως αυστηροί. Αν είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι από πριν, όλα θα γίνουν γρηγορότερα και θα αποφύγουμε την ταλαιπωρία που πιθανόν να εξελιχθεί και σε καθυστέρηση για τους συνεπιβάτες μας. Ας μην ξεχνάμε, όλα γίνονται για τη δική μας ασφάλεια.

Στις χειραποσκευές (βαλίτσες ή τσάντες που παίρνουμε μαζί μας στην καμπίνα του αεροπλάνου) όλα τα υγρά και τα τζελ πρέπει να βρίσκονται σε σφραγισμένα δοχεία μέχρι 100ml και όλα τα δοχεία που πιθανόν θα έχετε, πρέπει να βρίσκονται τοποθετημένα σε επανασφραγιζόμενη πλαστική και διάφανη σακούλα με μέγιστη χωρητικότητα 1 λίτρο. Για τις βαλίτσες που παραδίνετε στο check in, δεν ισχύουν οι παραπάνω περιορισμοί. Εξαίρεση, επίσης, από τον κανόνα των 100ml για τις χειραποσκευές, είναι το γάλα για τα μωρά, με την προϋπόθεση ότι θα το έχετε δηλώσει από πριν. Τα φάρμακα που πιθανόν να χρειάζεστε μαζί σας, πρέπει να βρίσκονται στις κανονικές τους συσκευασίες και όχι "χύμα". Νυχοκόπτες, ξυραφάκια και τσιμπιδάκια μεταφέρονται ελεύθερα στις χειραποσκευές, αλλά τα ψαλίδια με λεπίδα μεγαλύτερη των 6 εκατοστών και οι γυμνές ξυριστικές λεπίδες, απαγορεύονται. Οποιοδήποτε υγρό (ποτό, άρωμα κλπ) αγοράσετε μετά τους ελέγχους ασφαλείας από κατάστημα του αεροδρομίου, μεταφέρεται ελεύθερα στο αεροπλάνο.

Ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες του προσωπικού ασφαλείας κατά τον έλεγχο στο αεροδρόμιο. Θα σας ζητηθεί κάποια αντικείμενα να περάσουν ξεχωριστά από το scanner ελέγχου. Αυτά είναι συνήθως το μπουφάν ή οποιοδήποτε πανωφόρι, το πορτοφόλι σας, υπολογιστής, τάμπλετ, κινητό τηλέφωνο και κάμερες, ζώνη, κλειδιά και άλλα μεταλλικά/αιχμηρά αντικείμενα, που πρέπει να τοποθετήσετε σε ειδικά κουτιά.

Πριν το ταξίδι σας, αφιερώστε λίγο χρόνο και διαβάστε τις σχετικές οδηγίες ασφαλείας και επιτρεπόμενων αντικειμένων που διαθέτουν στις ιστοσελίδες τους όλες οι αεροπορικές εταιρείες και τα αεροδρόμια. Δείτε ένα παράδειγμα.

Κάτι άλλο που συχνά προκαλεί σύγχυση είναι το επιτρεπόμενο μέγεθος και βάρος της χειραποσκευής. Η κάθε αεροπορική εταιρεία εφαρμόζει τους δικούς της κανόνες, πολλές φορές, ανάλογα και με τον τύπο αεροσκάφους με τον οποίο πρόκειται να πετάξετε. Συμβουλευτείτε σχετικά τον ταξιδιωτικό σας πράκτορα ή την ίδια την αεροπορική εταιρεία ώστε να αποφύγετε επιπλέον χρεώσεις και ταλαιπωρία στο αεροδρόμιο.


Απογείωση:
Προσέχετε πάντα τις ανακοινώσεις ασφαλείας που γίνονται στο αεροπλάνο και την επίδειξη των σωστικών μέσων που κάνουν ζωντανά οι αεροσυνοδοί ή προβάλλονται σε βίντεο. Αν κάτι δεν σας φαίνεται ευνόητο (όπως πχ, πώς φοράμε το σωσίβιο) ζητήστε διευκρινήσεις από την/τον συνοδό. Δεν είναι ντροπή, μπορεί αυτό να σώσει τη ζωή σας σε περίπτωση κινδύνου. Την ώρα της απογείωσης, είναι πιθανό κάποιοι να νιώσετε μια ελαφριά δυσφορία ή πόνο στ' αυτιά - ανάλογα με τον οργανισμό και την ηλικία. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας της απότομης αλλαγής στην ατμοσφαιρική πίεση και είναι φυσιολογικό, δε χρειάζεται να ανησυχήσετε. Αν όμως η όποια δυσφορία επιμείνει περισσότερο απ' ότι "πρέπει", ενημερώστε το προσωπικό καμπίνας που είναι εκπαιδευμένο να σας βοηθήσει.

Εν πτήσει:
Στις ανακοινώσεις που γίνονται στα αεροπλάνα τονίζεται συνεχώς ότι είναι καλό να φοράμε τη ζώνη ασφαλείας όσο είμαστε καθισμένοι και όχι μόνο κατά την απογείωση και την προσγείωση. Αυτό δε γίνεται τυχαία. Το αεροσκάφος είναι πολύ πιθανό να πέσει σε αναταράξεις, κάποιες από τις οποίες μπορεί να είναι δυνατές. Να ξέρετε πως τίποτα δε γίνεται για να σας ταλαιπωρήσει, αλλά για να σας προστατεύσει. Σε περίπτωση αναταράξεων, επίσης, αν έχετε κατεβασμένο το τραπεζάκι της θέσης σας, είναι προτιμότερο να το κλείσετε, γιατί μπορεί να σας τραυματίσει. Θα το ανοίξετε πάλι μόλις οι αναταράξεις σταματήσουν.

εικόνα: paalia
Όπως είπαμε και πριν, αν αισθανθείτε οποιαδήποτε δυσφορία ή αδυναμία, ενημερώστε το προσωπικό καμπίνας και ζητήστε τη βοήθειά τους. Επίσης, επειδή ο αέρας μέσα στο αεροπλάνο είναι ξηρός, είναι καλό, καθ' όλη τη διάρκεια της πτήσης να πίνετε τακτικά νερό ώστε να ενυδατώνεται ο οργανισμός σας και να αποφεύγετε το αλκοόλ που φέρνει το αντίθετο αποτέλεσμα.

Προσγείωση:
Καθώς το αεροσκάφος χάνει ύψος προσεγγίζοντας το έδαφος, είναι και πάλι πιθανό να αισθανθείτε ελαφριά δυσφορία, δε συμβαίνει σε όλους. Αυτό γίνεται και πάλι, όπως είπαμε και στην απογείωση, εξαιτίας της απότομης αλλαγής στην ατμοσφαιρική πίεση και είναι φυσιολογικό. Μόλις το αεροπλάνο προσγειωθεί, προτείνεται να μην σηκωθείτε αμέσως από τη θέση σας, αλλά να περιμένετε πρώτα να σταματήσει εντελώς. Ακολουθήστε τις οδηγίες του πληρώματος για την αποβίβαση ώστε να γίνει γρηγορότερα και με τάξη.

Καλώς ορίσατε και καλή διαμονή!

εικόνα: Condor.com

Σε επόμενο άρθρο, θα μιλήσουμε για την περίφημη φοβία των αεροπλάνων αλλά και θα αναλύσουμε περισσότερο τις αναταράξεις, που πάντα προκαλούν έναν φόβο ακόμα και σε ταξιδιώτες εξοικειωμένους με τα αεροπλάνα.

εικόνα αρχής: Jack Wallsten