ΜΑΛΤΑ: ΚΑΜΩΜΕΝΗ ΑΠΟ ...ΜΕΛΙ


Έμοιαζε σαν φυσική συνέχεια του ταξιδιού μου στη Ρόδο, ακολουθώντας ουσιαστικά τα βήματα των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη, οι οποίοι, με την κατάληψη της Ρόδου το 1523 από τα στρατεύματα του Σουλεϊμάν, εγκαταστάθηκαν το 1530 εκεί.

Μεσόγειος, ιστορία, ξεχωριστά μνημεία, σχεδόν όλο το χρόνο καλοκαίρι και ιδιαιτέρως προσιτά αεροπορικά εισιτήρια - δεν χρειαζόμουν κάτι περισσότερο για να πεισθώ να επισκεφθώ τη γλυκιά Μελίτα των αρχαίων Ελλήνων.

Ψάχνοντας on line τις τιμές των καταλυμάτων για την περίοδο του Οκτωβρίου, είδα ότι η σοφότερη επιλογή θα ήταν να επιλέξω μια περιοχή κοντά στη Βαλέτα μεν, όχι όμως την ίδια τη Βαλέτα, όπου οι τιμές στα δωμάτια την περίοδο τουριστικής αιχμής είναι τσουχτερές, αλλά ούτε και στο κοσμοπολίτικο Σεν Ζουλιέν με την έντονη νυχτερινή ζωή, για τους ίδιους λόγους. Έτσι, κατέληξα στη Μπούτζιμπα, μια μικρή και ευχάριστη παραλιακή πόλη στην βορειοανατολική ακτή του νησιού, μόλις είκοσι λεπτά με το λεωφορείο από τη Βαλέτα.


Μετά από αρκετό άγχος για το αν τελικά θα γινόταν αυτό το ταξίδι - λόγω της απρόσμενης απεργίας της ΥΠΑ εκείνες τις μέρες, που, ευτυχώς, τελικά δεν πραγματοποιήθηκε - έφτασα στο αεροδρόμιο της Μάλτας με το "γνώριμο" Q400 της Ολυμπιακής, που εκτελούσε τη συγκεκριμένη πτήση για λογαριασμό της Aegean. Με θαυμάσιο καιρό που έδειξε από την αρχή τις ζεστές και "υγρές" διαθέσεις του, επιβιβάστηκα στο λεωφορείο με προορισμό τη Μπούτζιμπα.

Η Μάλτα και το Γκόζο (τα δύο μεγάλα νησιά που μαζί και με το μικρότερο Κομίνο αποτελούν το κράτος της Μάλτας) εξυπηρετούνται από ένα άψογα οργανωμένο δίκτυο δημόσιων λεωφορείων, τα οποία μπορούν να μεταφέρουν τον επισκέπτη από πόλη σε πόλη αξιόπιστα και φθηνά. Σκεφθείτε ότι πληρώνετε ένα εισιτήριο στην τιμή ενός αστικού λεωφορείου ή μετρό στην Αθήνα, αλλά ταξιδεύετε σχεδόν σε όποια πόλη της Μάλτας θέλετε, όπως εδώ με τα υπεραστικά ΚΤΕΛ. Τα Μαλτέζικα λεωφορεία είναι καθαρά, τα δρομολόγια είναι συχνά και σίγουρα μπορείτε να στηριχτείτε σε αυτά κατά την επίσκεψή σας, χωρίς να χρειαστεί να ξοδεύετε χρήματα σε ταξί.

Tip: Δυο πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τη Μάλτα πριν πάτε εκεί, είναι ότι, ως παλιά Βρετανική αποικία, οδηγούν στα αριστερά, ενώ, κάτι πολύ σημαντικό, οι πρίζες τους είναι αγγλικού τύπου, άρα θα χρειαστεί να έχετε προμηθευτεί τον ανάλογο μετατροπέα.

Αρκετά, όμως, με τα τυπικά, ας γνωρίσουμε τη Μάλτα. Πρώτος σταθμός, η πρωτεύουσα Βαλέτα.



Όταν το πρώτο πράγμα που διαβάζεις για μία πόλη είναι πως ολόκληρη έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, τότε καταλαβαίνεις ότι πρόκειται για μια ξεχωριστή πόλη. Η Βαλέτα είναι ένα μεγάλο, ανοιχτό μουσείο αρχιτεκτονικής. Περιδιαβαίνοντας τους όμορφους δρόμους, ειδικά του ιστορικού κέντρου, ο επισκέπτης έχει μια σπάνια ευκαιρία να ξεναγηθεί σε εποχές, τάσεις και ιστορικές φάσεις, γραμμένες στα κτήρια-μνημεία που θα ξεπροβάλλουν συνεχώς καθώς περπατά. Γοτθικές εκκλησίες, μπαρόκ και αναγεννησιακά οικήματα, δημόσια κτήρια και αριστοκρατικές βίλες, συνυπάρχουν σε αρμονία με σύγχρονες κατασκευές που φλερτάρουν με το διαχρονικό του μέλλοντος. Περπατήστε. Ανακαλύψτε τα ωραία πολύχρωμα αγαλματάκια των διαφόρων Αγίων, του Χριστού ή της Παναγίας, που κοσμούν και φυλάσσουν τις εισόδους των περισσότερων κτηρίων, αφεθείτε να ακολουθήσετε την ακτογραμμή και απολαύστε την επιβλητική θέα των δύο μεγάλων φυσικών λιμανιών της Βαλέτας. Τέλος, οπωσδήποτε πηγαίνετε στο φρούριο του Σαν Έλμο, έχοντας φροντίσει να διατηρήσετε δυνάμεις για περπάτημα.




Must για κάθε επισκέπτη της Μάλτας, είναι η μεσαιωνική παλιά πρωτεύουσα του νησιού, η πανέμορφη Μεντίνα. Μια πόλη - κόσμημα με μόλις 300 μόνιμους κατοίκους σήμερα, που όταν θα περάσετε την πύλη εισόδου της θα νιώσετε πως έχετε κυριολεκτικά γυρίσει στην εποχή των ιπποτών. Η περίκλειστη "σιωπηλή πόλη", όπως είναι επίσης γνωστή, γεμάτη με άψογα διατηρημένα μεσαιωνικά και αναγεννησιακά κτήρια, επιβλητικές εκκλησίες και γραφικά σοκάκια όπου κυκλοφορούν άμαξες, μοιάζει με ένα τεράστιο κινηματογραφικό πλατό, όπου γυρίζονται ρομαντικά παραμύθια για ρωμαλέους βασιλιάδες, γενναίους πολεμιστές, πρίγκιπες και όμορφες πριγκίπισσες. Στη φαντασία μου τουλάχιστον...





Tip: Στη Μεντίνα, έζησε για ένα μικρό διάστημα και ο Απόστολος Παύλος. Δυο βήματα από τη μεσαιωνική πόλη, στο σύγχρονο Ράμπατ, σώζεται η κατακόμβη του, την οποία μπορείτε και αξίζει να επισκεφθείτε.

Άλλα μέρη της Μάλτας που αξίζει να επισκεφθείτε, ανάλογα πάντα και με το πρόγραμμά σας, είναι το Τάρξιεν, με τις πανάρχαιες μεγαλιθικές κατασκευές που ανάγονται στο 3600 π.Χ, τη Μπιρζεμπούτζια στα νότια του νησιού με τις ωραίες ακτές και το φρούριο του Σαν Λουτσιάν, τη Γαλάζια Σπηλιά στη δυτική πλευρά, τη Σλιέμα, την αρχοντική Μόστα, καθώς και η περιοχή του Αγίου Παύλου, στα βορειοανατολικά. Αν σας αρέσει η έντονη νυχτερινή ζωή, οπωσδήποτε θα πάτε στο Σεν Ζουλιάν, μια παραλιακή πόλη που κινείται σχεδόν πάντα σε ...δυνατούς ρυθμούς μέχρι το πρωί. Επίσης, αξίζει να αφιερώσετε και μια μέρα στο Γκόζο, που δε στερείται μνημείων και αξιοθέατων. Δε σας γράφω κάτι ιδιαίτερο για το φαγητό, επειδή δεν είναι από τα στοιχεία που ψάχνω ιδιαίτερα στα ταξίδια μου, αλλά μπορώ να σας πω ότι η Μάλτα φημίζεται για τα θαλασσινά και τα ψάρια της.



Όμορφη, γεμάτη ιστορία και μοντέρνους ρυθμούς, η Μάλτα είναι ένας προορισμός για κάθε εποχή και θα έλεγα, για κάθε πορτοφόλι. Δεν έχετε παρά να την ανακαλύψετε.