10 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΑΣΕΤΕ ΣΤΗΝ ΤΙΦΛΙΔΑ


Η Τιφλίδα είναι μια όμορφη πόλη που έχει πολλά να προσφέρει τόσο στον καινούριο όσο και στον μυημένο επισκέπτη της και σε κάθε εποχή του χρόνου. Ποια είναι, όμως, αυτά που κάνουν την εμπειρία ενός ταξιδιού στην πρωτεύουσα της Γεωργίας ξεχωριστή;

Διάλεξα για εσάς τα δέκα πράγματα που, κατά τη γνώμη μου, αξίζει να δείτε, να νιώσετε και να βιώσετε στην Τιφλίδα, αυτά που θα σας δημιουργήσουν τις πιο ιδιαίτερες αναμνήσεις.

1) Η παλιά πόλη.
Βολτάρετε στην παλιά πόλη της Τιφλίδας, χωθείτε και χαθείτε άφοβα στα γραφικά στενά με τα παλιά κτήρια, τις όμορφες εκκλησίες και τα καταστήματα κάθε είδους.

2) Τελεφερίκ και η «μαμά Γεωργία».
Πάρτε το πάμφθηνο (αλλά απόλυτα ασφαλές) τελεφερίκ από την πλατεία Ευρώπης και ανεβείτε στο λόφο του Σολολάκι, να συναντήσετε τη «μαμά Γεωργία», ένα τεράστιο και επιβλητικό άγαλμα μιας γυναίκας με παραδοσιακή φορεσιά που συμβολίζει την ίδια τη χώρα, κρατώντας στο ένα της χέρι μια κούπα κρασί, για όσους έρχονται ως φίλοι και στο άλλο ένα σπαθί, για όσους έρχονται ως εχθροί. Μην αμελήσετε να έχετε καλά φορτισμένες τις φωτογραφικές σας μηχανές, καθώς και οι δύο διαδρομές με το τελεφερίκ, αλλά και η «μαμά Γεωργία» θα σας χαρίσουν την πιο εντυπωσιακή, πανοραμική θέα στην πόλη.

3) Ο ποταμός Μτκβάρι και οι γέφυρές του.
Περπατήστε στις όχθες του ποταμού-σύμβολο που διατρέχει την Τιφλίδα και περπατήστε τις πολλές και διαφορετικές γέφυρες κατά μήκος του, που ενώνουν τις δυο μεριές αλλά και τις εποχές της πόλης.

4) Μερτζενισβίλι.
Από τα πιο «χάι» σημεία της πόλης, η περιοχή Μερτζενισβίλι με τα ανακαινισμένα εντυπωσιακά κτήρια και το νεολαιίστικο ρυθμό της θα σας κερδίσει. Οι λάτρεις του πολιτισμού, αναζητήστε στην είσοδο της περιοχής το σπίτι-μουσείο του ποιητή Γκαλάκτιον Ταμπίτζε.

5) Τα ιαματικά λουτρά.
Αναπόσπαστο μέρος της ιστορίας και της κουλτούρας της πόλης, τα λουτρά της Τιφλίδας προσφέρουν σίγουρα μια πολύ ιδιαίτερη εμπειρία στον επισκέπτη. Θα τα βρείτε κυρίως στην παλιά πόλη και ανάλογα με το βαλάντιο (τίποτα πολύ ακριβό, ωστόσο) μπορείτε να ευχαριστηθείτε από ένα απλό μπάνιο σε χαμάμ, σε πριβέ δωμάτιο ή των περισσότερων ατόμων μέχρι παραδοσιακό μασάζ.

6) Γκαλερί και μουσεία.
Είναι πραγματικά εντυπωσιακό το πόσα πολλά μουσεία, γκαλερί και αίθουσες τέχνης διαθέτει η Τιφλίδα, αν αναλογιστούμε το μέγεθος και τον πληθυσμό της. Οπωσδήποτε επισκεφθείτε την Εθνική Πινακοθήκη στη λεωφόρο Ρουσταβέλι, το αρχαιολογικό Μουσείο (που έχει και ελληνικό ενδιαφέρον) αλλά και το πολύ ζεστό Μουσείο Λαϊκής Τέχνης κοντά στην πλατεία Ελευθερίας.

7) Υπόγειες διαβάσεις.
Μπορούν οι υπόγειες διαβάσεις μιας πόλης να είναι τουριστική ατραξιόν; Βεβαίως, αφού αυτές των κεντρικών λεωφόρων τις Τιφλίδας είναι κανονικά εμπορικά κέντρα, όπου μπορείς να ψωνίσεις σχεδόν τα πάντα (κυρίως σουβενίρ, βιβλία, ρούχα και αξεσουάρ), αλλά και γρήγορα σνακ για τη λιγούρα. Ανακαλύψτε τις.

8) Εκκλησίες.
Οι Γεωργιανοί είναι ένας λαός βαθιά θρησκευόμενος και γι' αυτό οι πολλές και όμορφες εκκλησίες με το ιδιαίτερο στυλ είναι κάτι που αξίζει να εξερευνήσετε στην Τιφλίδα. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τον καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδας (Σάμεμπα), που είναι ο μεγαλύτερος ναός της χώρας. Ιδανικά, παρακολουθήστε και (λίγη έστω) από τη Θεία Λειτουργία - θα με θυμηθείτε.

9) Φάτε χατσαπούρι και πιείτε τοπικά αναψυκτικά.
Το χατσαπούρι είναι η πεντανόστιμη τοπική παραδοσιακή πίτα κυρίως με τυρί αλλά και με κιμά που πωλείται παντού, από φαστφουντάδικα στο δρόμο μέχρι το πιο ακριβό εστιατόριο. Θα τη βρείτε σε διάφορες εκδοχές από διαφορετικές περιοχές της Γεωργίας. Δεν προτείνω συγκεκριμένη εκδοχή, δοκιμάστε τες όλες και ...μάλλον θα σας αρέσουν όλες. Επίσης, αναζητήστε παραδοσιακά τοπικά αναψυκτικά που φτιάχνονται μπροστά σας από φυσικό ανθρακούχο νερό και γεύση βανίλιας, φρούτων ή σοκολάτας. Πραγματική απόλαυση!

10) Βράδυ στη λεωφόρο Ρουσταβέλι.
Όταν πέφτει η νύχτα και ίσως δε θεωρείται ασφαλές να συνεχίσετε τις εξερευνήσεις στην πόλη, είναι η ώρα για μια ωραία, χαλαρή βόλτα στην πιο κεντρική λεωφόρο της Τιφλίδας που φέρει το όνομα του εθνικού ποιητή της Γεωργίας. Τα μαγαζιά, τα εστιατόρια και τα καφέ, τα εντυπωσιακά και όμορφα φωτισμένα κτήρια και οι πλανόδιοι μουσικοί, δημιουργούν μια όμορφη εικόνα για το κλείσιμο της ημέρας.

Και για το τέλος, ένα βίντεο με «στιγμές και τόπους» της Τιφλίδας. Μια ωραία βόλτα στην πόλη μέσα σε περίπου τέσσερα λεπτά.