ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ: Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ


Το ταξίδι στη Σαντορίνη είναι από τους πιο δυνατούς πόθους κάθε ταξιδιώτη. Αρκεί να ρίξετε μια ματιά στα σχόλια στις δημοσιεύσεις σε ξένα ταξιδιωτικά site και στα κοινωνικά δίκτυα που μιλούν για το ονειρεμένο νησί στην καρδιά του Αιγαίου, που κάθε χρόνο σκαρφαλώνει στις πρώτες θέσεις των δημοφιλέστερων ταξιδιωτικών προορισμών του κόσμου.

Ιούνιος 2014. Βρέθηκα στη Σαντορίνη για τέσσερις μέρες συντροφιά με δύο καλούς φίλους -από τις εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις που επέλεξα να μην ταξιδέψω μόνος- ξεμυαλισμένος κι εγώ απ' όσα τόσα χρόνια έβλεπα για αυτό το νησί στα αφιερώματα και στις φωτογραφίες που κοινοποιούσαν τα άπειρα προηγούμενα «θύματα» της γοητείας του. Γοητεία, που νιώθεις να σε αγκαλιάζει πριν καν φθάσεις, από τη στιγμή που το πλοίο περνάει τη Θηρασιά μπαίνοντας αργά στην Καλντέρα και βλέπεις, από μακριά ακόμα, τα ολόλευκα σπίτια της βασίλισσας των Κυκλάδων να στεφανώνουν τα εντυπωσιακά ηφαιστειακά πετρώματα. 


Μείναμε στο Φηροστεφάνι, «στρατηγικά» ανάμεσα στην πρωτεύουσα του νησιού, τα Φηρά και το διάσημο Ημεροβίγλι. Είναι η μεριά που βρίσκονται τα πιο ευλογημένα, ας πούμε, σημεία του νησιού, όπου εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο δίνουν ραντεβού με ένα από τα πιο φωτογραφημένα ηλιοβασιλέματα του κόσμου.



Τα απογεύματα, από νωρίς κιόλας, άνθρωποι από κάθε γωνιά του κόσμου φροντίζουν να πιάσουν μια καλή θέση στα πεζοδρόμια, στις καφετέριες, σε ακάλυπτους χώρους, σε οροφές, βεράντες και αυλές για να απολαύσουν και να αποθανατίσουν ένα φαντασμαγορικό υπερθέαμα της φύσης, από αυτά που μένουν για πάντα στη μνήμη. Το ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης, είναι από μόνο του, ένας καλός λόγος για να επισκεφθεί κάποιος το νησί. Πριν όμως ξεκουραστείτε με το ηλιοβασίλεμα, «κουραστείτε» άφοβα με τις αμέτρητες εμπειρίες και δραστηριότητες που προσφέρει το νησί στους επισκέπτες του.


Πηγαίνετε στην Οία και δείτε τα διάσημα υπόσκαφα σπίτια της Σαντορίνης, μοναδικές κατασκευές χτισμένες μέσα στη θηραϊκή γη, απόλυτα εναρμονισμένες με το τοπίο και το περιβάλλον. Γνωρίστε τις όμορφες παραλίες στην πίσω και τη Νότια πλευρά του νησιού, την Αγία Ειρήνη, τον Έξω Γιαλό, το Καμάρι, την Περίσσα με την ψιλή μαύρη άμμο, τον Περίβολο και πολλές άλλες, ενώ μην παραλείψετε να πάτε και στην μοναδική Κόκκινη Παραλία, με τα επιβλητικά κόκκινα ηφαιστειογενή βράχια και τα ερυθρόχρωμα βότσαλα. Ξεναγηθείτε στα παραδοσιακά οινοποιεία, δείτε τα «κοντοκουρεμένα» αμπέλια και δοκιμάστε το κεχριμπαρένιο τοπικό Vinsanto και το λευκό Νυχτέρι, το πιο παραδοσιακό κρασί της Σαντορίνης. Κάντε ένα πραγματικό ταξίδι στο χρόνο και στην πλούσια ιστορία της Θήρας πηγαίνοντας στην μοναδικά διατηρημένη προϊστορική πόλη του Ακρωτηρίου, που, στην κυριολεξία, ξεθάφτηκε κάτω από τη λάβα της Μινωικής έκρηξης.

Θέα της Νέας Καμμένης από τα Φηρά.

Από τα Φηρά, κατεβείτε με το τελεφερίκ ή με γαϊδουράκι στο παλιό λιμάνι, πάρτε ένα καραβάκι και κάντε βόλτα στην Καλντέρα (ιδανικά, καραβάκι με γυάλινο πάτο, για να βλέπετε και μέσα στο νερό), αφιερώνοντας και λίγες ώρες στη ήσυχη Θηρασιά, το νησάκι σαρξ εκ σαρκός της Θήρας που αποκόπηκε απ' την προϊστορική έκρηξη του ηφαιστείου.


Και βέβαια, βόλτες. Ατέλειωτες βόλτες. Θα δείτε να το γράφω σχεδόν σε κάθε ανάρτηση. Περπατήστε, αναπνεύστε, εξερευνήστε, πηγαίνετε όπου μπορείτε με τα πόδια, γνωρίστε τον τόπο αργά, αφουγκραστείτε και νιώστε όσα οι ντόπιοι, ξεστρατίστε από τα τουριστικά τσούρμα και ανακαλύψτε δικές σας αγαπημένες γωνιές. Έτσι το ταξίδι γίνεται πιο δικό σας, μοναδικά δικό σας.


Περίσσα

Η εκκλησία της Παναγίας Κατεφιανής στην Περίσσα


Φηροστεφάνι

Το τελεφερίκ των Φηρών και το παλιό λιμάνι

Προϊστορική πόλη Ακρωτηρίου



Ζήστε το διάσημο ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης, μέσα από ένα βίντεο ντυμένο με την υπέροχη μουσική του Leos Janacek.